Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Arcade Fire – Reflektor

Arcade fire reflektor

Regelmatig zie ik bands langskomen die na extreem succes van het debuutalbum, niet meer in staat zijn om diezelfde kwaliteit te behalen. In veel gevallen zie je dan ook dat het tweede of derde album van veel bands toch een beetje tegenvalt. Of dit komt door hogere en verstikkende eisen vanuit het platenlabel of simpelweg omdat een band nu eenmaal een hogere tijdsdruk voorgeschoteld krijgt door het touren.. het is moeilijk om er precies de vinger op te leggen. Het gevolg van dit alles kan zijn dat de latere albums verder weg zakken in middelmatigheid. Juist door het onnatuurlijk werken naar een herhaaloefening van het succesvolle debuutalbum. Maar er zijn uitzonderingen..

Het succes van ‘Funeral’
LP gekocht Reflektor

Ook Arcade Fire startte met een vliegende start met hun debuutalbum ‘Funeral’. Het indie rock album was direct bij het uitkomen in 2004 een groot succes. ‘Funeral’ van Arcade Fire is dan ook een fantastisch album wat ook nu nog staat als een huis en niet voor niks nog altijd bekend staat als het beste album wat Arcade Fire uitgebracht heeft. Daarnaast is het ook nog eens een zeer overtuigende live band die de live versies van de tracks vaak nog iets extra’s meegeeft. En dit zegt heel veel wanneer je stuk voor stuk de discografie van Arcade Fire doorneemt. Werkelijk elk album dat ze uitgebracht hebben sinds die tijd was van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Als je het nu hebt over ‘Neon Bible’ uit 2007 die qua stijl in het verlengde van ‘Funeral’ lag maar waarbij religie een belangrijke rol als onderwerp speelde, of het schitterende ‘the Suburbs’ uit 2010 waarbij je zowat kan spreken van een conceptalbum over het opgroeien van bandleden Win en William Butler in een buitenwijk van Houston. Arcade Fire is altijd vooruitstrevend en vernieuwend zonder daarbij enige kwaliteit in te leveren.

‘Reflektor’ is geen uitzondering op de regel

Bij het uitkomen van ‘Reflektor’ in 2013 was ik dan ook erg benieuwd welke weg ze deze keer in zouden slaan. Deze keer kiest Arcade Fire ervoor om echt alles overboord te gooien. De indie rock sound waar ze bekend om staan wordt eigenlijk compleet opzij geschoven en er komt electronica voor in de plaats. Als liefhebber van Arcade Fire is dat dan eerst toch even slikken. Kunnen ze die geweldige nummers op een nieuwe manier opvangen? Het antwoord is achteraf na enkele luisterbeurten toch echt volmondig; ja. Reflektor blijft ook dit keer weer een echte Arcade Fire-album en deze band staat nu eenmaal voor kwaliteit. Of dit nu moet met hun herkenbare gitaarsound (niet dat er op ‘Reflektor’ geen gitaren te horen zijn overigens) of de sfeervolle synths op Reflektor, ze slagen er gewoon weer in. De sound van Reflektor is een stuk swingender en meer dansbaar dan voorgaande platen. Bandleden van Arcade Fire zijn tijdens de opname van Reflektor dan ook erg geinspireerd geraakt door zuid-amerikaanse dansmuziek waardoor deze invloeden een belangrijk onderdeel zijn geworden van het album. Dit swingende karakter hoor je duidelijk terugkomen op tracks als “Here comes the Night Time” en de titeltrack “Reflektor”.

Arcade Fire- Reflektor Tracklist

1. Reflektor2. We Exist3. Flashbulb Eyes4. Here Comes the Night Time5. Normal Person6. You Already Know7. Joan of Arc8. Here Comes the Night Time II9. Awful Sound (Oh Eurydice)10. It's Never Over (Hey Orpheus)11. Porno12. Afterlife13. SupersymmetryTotale lengte
– 7:33
– 5:43
– 2:42
– 6:30
– 4:22
– 3:59
– 5:24
– 2:51
– 6:13
– 6:42
– 6:02
– 5:52
– 11:16
 13 tracks – 1:15:09

Prestatie van formaat

Ook qua lengte van het album is ‘Reflektor’ vooruitstrevend te noemen. In totaal neemt het album ruim 75 minuten in beslag. Een aardig verschil als je bedenkt dat de eerste twee albums rond de 45 minuten nodig hadden om te overtuigen. Toch weet Arcade Fire deze extra minuten te gebruiken om een beter geheel te creëren. Op vorige albums zat de kracht voor mij voornamelijk in afzonderlijke tracks terwijl ‘Reflektor’ ook deze extreem sterke singles bevat, maar deze beter onderdeel uitmaakt van de totale beleving van het album. Hierdoor ben je ook eerder geneigd om het volledige album te beluisteren (ondanks de aardige lengte van het album) in plaats van afzonderlijke nummers. Met de extra ruimte die Arcade Fire neemt voor dit album wordt dan ook heel goed omgegaan zonder in te leveren op kwaliteit.

Arcade_fire_side

Hoe klinkt de LP-versie van Reflektor

Ook aan de artwork van Reflektor is duidelijk aandacht besteedt. Zo is de vinylversie uitgekomen als dubbel-LP met reflecterende geprinte binnenhoezen met sfeerbeelden die het album net dat beetje extra geven. Daarnaast is er bewust gekozen om het album op te delen in een witte helft (Reflektor vol. 1) en een zwarte helft (Reflektor vol. 2). Deze opdeling qua kleur is ook terug te vinden op de labels van de platen. Enkele voorbeelden die aangeven hoe goed Arcade Fire in staat is om een totaalalbum aan jou als luisteraar voor te schotelen waarbij aan alles gedacht is. Puur om de geluidservaring te bereiken die ze jou willen bieden. De reflectie van de binnenhoes is daarbij dan ook structureel verwerkt op zowel de voor- als achterkant van het album. Verder klinkt het album fantastisch op LP. Het gaat om een dikke persing met een geweldig geproduceerd geluid. Een goed voorbeeld hiervan en het absolute hoogtepunt op Reflektor voor mij is afsluiter Supersymmetry. De opbouw van dit nummer met diepe bass en trommels eisen het uiterste van je geluidsinstallatie. Het is dan ook erg verslavend om deze track uiteindelijk maar nog een keer op te leggen. Maar dat geldt eigenlijk voor dit gehele album. ‘Reflektor’ van Arcade Fire is duidelijk anders dan voorgaande albums maar ik vind de electronische toevoegingen bijzonder goed werken.
Arcade_fire Reflektor binnenhoezen

 

Recordstackistics

  • Genre: Indie Rock
  • Gereleased: 2013
  • Vinyl: 2xLP op zwart 180 gram vinyl
  • Label: Merge Records (MRG485A)

Koop bij bol.com

Beluister Arcade Fire’s Reflektor

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *