Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

The Cure – Wild Mood Swings

LP van the cure-wild mood swings

Regelmatig struin ik Marktplaats af voor nieuwe toevoegingen aan mijn LP-verzameling. Altijd met de hoop dat er een plaat te koop staat voor een leuk prijsje, waar ik al jaren wanhopig naar op zoek ben. Over het algemeen blijkt die hoop vaak onterecht te zijn. LP’s van James Last, Julio Iglesias en “alle 13 Goed” verzamelalbums passeren dan ook regelmatig de revue. Niet echt het genre waar je als gemiddeld platenverzamelaar op zit te wachten. Of je wordt lekker gemaakt met een geweldig album op Marktplaats maar komt uiteindelijk tot de conclusie dat je er de absolute hoofdprijs voor neer moet tellen. Maar heel af en toe zit het dan toch echt een keer mee. En deze keer zat het mee met een album van mijn absolutie favoriete band; the Cure. De toevoeging van het album “Wild Mood Swings” uit 1996 op vinyl maakte dat ik alle vorige mislukte pogingen direct vergeten was. En dat voor zeven euro. Wild mood swings notitie

Het legendarische the Cure

De meesten kennen The Cure voornamelijk van hun hoogtijdagen in de 80’s. Waarin ze met hun uiterst depressieve sound, zwartgeblakerde ogen en zwaarmoedige teksten in één keer de basis voor de gothic-scene neerzetten. Een basis die uiteindelijk vaak gebruikt is om op voort te borduren door latere bands in de 90’s en zeroes maar ook nu nog. De karakteristieke sound van the Cure wordt non-stop geïmiteerd maar zelden geëvenaard. De herkenbare zang van Robert Smith op albums zoals “Disintegration” en “Pornography” maakt direct duidelijk waar je aan toe bent.  Albums die een overheersende ijskoude sfeer creëren. Zware kost? Absoluut. Maar uiteindelijk sluit je deze albums in je hart en blijf je voor altijd die depressiviteit en koude klanken waarderen.

Maar the Cure is meer

Veel mensen verliezen the Cure dan in de jaren negentig (na het succes van Disintegration in 1989) volledig uit het oog. Er wordt tijdens deze periode zo af en toe een iets vrolijkere weg ingeslagen. Betekent overigens niet dat de droevenis helemaal verdwenen is. Want the Cure zonder kenmerkende melancholie is geen the Cure. Na het uitstekende album “Wish” in 1992 met de succesvolle single “Friday I’m in love” wordt de vrolijkere tour in 1996 nog verder uitgebreid met het album “Wild Mood Swings”.  Het album bevat overigens weldegelijk tracks met het kenmerkende melancholische geluid in de vorm van nummers als “This is a Lie”, “Bare”, “Treasure” en het schitterende “Want”. Dit zijn voor mij dan ook direct de absolute hoogtepunten van dit album.

De overige nummers van “Wild Mood Swings” zijn een stuk wisselvalliger te noemen. “Wild Mood Swings” wordt dan ook in veel gevallen gezien als één van de mindere albums in de discografie van the Cure. Het is een album met extreme uitersten. Zo zijn er zowel extreme hoogtepunten als dieptepunten op te vinden. Desalniettemin staan er een aantal schitterende tracks op die je niet mag missen en waarvan ik blij ben dat ik ze op LP aan de verzameling heb kunnen toevoegen. Weer een stapje dichterbij het uiteindelijke doel; alle albums van the Cure op vinyl in de platenkast hebben staan.

Wild Mood Swings tracklist

wild mood swings panda
1. Want2. Club America3. This Is A Lie4. The 13th5. Strange Attraction6. Mint Car7. Jupiter Crash8. Round & Round & Round9. Gone!10. Numb11. Return12. Trap13. Treasure14. BareTotale lengte
– 5:07
– 5:01
– 4:31
– 4:06
– 4:19
– 3:32
– 4:15
– 2:38
– 4:31
– 4:49
– 3:28
– 3:37
– 3:45
– 7:57
14 tracks – 1:01:34

Hoe klinkt de LP-versie?

Bijzonder goed! Zo zijn de details qua instrumentatie duidelijk hoorbaar. De muziek komt volledig helder en strak uit de speakers zonder dat de herkenbare stem van Robert Smith verloren gaat in de mix. Vooral de strijkers tijdens “This is lie” geven het nummer extra dynamiek. Luisteren op een kwalitatief geluidssysteem doet de plaat veel goeds. Het geluid van de LP-versie is warm en geen moment heb je het idee dat onderdelen van de muziek verloren gaan. Het album is uitgekomen op dubbel-LP maar er is (helaas) geen gebruik gemaakt van een gatefoldhoes. De twee LP’s inclusief zwarte binnenhoezen worden gezamenlijk in de enkele hoes geplaatst. Daarnaast wordt er nog een bijhorend artworkboekje meegeleverd waarin de lyrics staan uitgeschreven (zie extra foto’s).

Recordstackistics

  • Genre: New Wave
  • Gereleased: 1996
  • Vinyl: 2xLP op zwart vinyl
  • Label: Fiction (FIXLP 28, 5317931)

Bekijk op bol.com

Benieuwd naar het album?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *