Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Deafheaven – Sunbather

Deafheaven - Sunbather

Sunbather van Deafheaven is een juweeltje zoals je ze niet zo vaak tegenkomt

Onverwachtse overgangen, die zijn er genoeg te vinden op Deafheaven’s Sunbather. Het ene moment zit je een dromerige postrock vibe waarbij rustgevende melodieën langskomen, het andere moment klinkt het als hel op aarde. Maar zijn die overgangen wel zo drastisch? Want ook in die chaotische schreeuwen hoor je ver in de diepte de schitterende melodieën en doordachtheid ervan doorschemeren.

Hoe extreem “Sunbather” ook mag zijn in al zijn vormen. Toch is er weldegelijk nagedacht over de samenhang van de afzonderlijke tracks. Het is echter wel een samenhang die bestaat uit veel verschillende soorten genres. Juist daarom, is het zo geweldig knap hoe Deafheaven hier een geheel van weet te creeëren. Zo horen we shoegaze, black metal & postrock invloeden terug in één album. En geen van deze genres lijken er met de haren bijgesleept te zijn. Dit is een totaalalbum die alle regels aan zijn laars lapt.

De lyrics hebben een erg dromerige inhoud. De teksten lijken dan ook meer overeen te komen met postrock maar zodra de vocals daadwerkelijk ingezet wordt, bevind je je direct in een sfeer die toch echt één en al black metal uitstraalt. De dromerige lyrics worden met passie uit geschreeuwd waardoor de kleurrijke inhoud, al snel veranderd in zwarte as. Gitaarexplosies en rustige gitaarlijnen wisselen elkaar af, maar de vocals die blijven. Ze zijn de bindende factor voor de extreme uitersten die er door Deafheaven neergezet wordt.

Het is dus wel duidelijk dat “Sunbather” een geheel is. Zo moet het ook benaderd worden. Dit meesterwerk moet in zijn geheel beluisterd worden om de daadwerkelijke kracht zo goed mogelijk in te zien. Het album bestaat uit 4 hoofdtracks die afgewisseld worden met 3 intermezzo’s. Binnen de intermezzo’s gaat het er over het algemeen wat rustiger aan toe om de luisteraar na een hoofdtrack wat rust te gunnen voordat overgegaan wordt op de volgende hoofdtrack. Daarbij lopen de hoofdtracks en de intermezzo’s natuurlijk in elkaar door waardoor je ook eerder geneigd bent om het album in één keer te beluisteren. Neemt echter niet weg, dat “Sunbather” in totaal bijna een uur in beslag neemt. Het album is alleen zo magnifiek opgesteld dat je het volledige uur in spanning zit en het album geen moment inkakt of saai wordt. Ik sluit dan ook af met de geweldige woorden zoals Deafheaven die op “Sunbather” formuleert; “I want to dream“. Nog een keer…

Bekijk op bol.com

Recordstackistics

  • Genre: Black Metal/Blackgaze
  • Gereleased: 2013
  • Vinyl: Dubbel-lp op goud vinyl & rood vinyl.
  • Label: Deathwish Inc. (DW146)

Bekijk hier het totaaloverzicht muziekalbums

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *