Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Ode aan Dimitri van Toren

dimitri van toren

Soms blijven de ware genieën totaal op de achtergrond. Genieën waarbij vaak uiteindelijk na het overlijden van die persoon gerealiseerd wordt hoe goed hij/ zij was. Er zijn tientallen voorbeelden te noemen van artiesten die zo’n indruk hebben achtergelaten op ons als luisteraar. Vaak schemert alleen die geniale muzikaliteit al wel een beetje door wanneer deze genieën onze aarde nog bewandelen.

Het genie Jan van Tooren

Maar er zijn ook anderen. Andere genieën die nooit als genie gezien worden. Muzikanten waar blijkbaar nooit de echte kracht van ingezien wordt. Artiesten die ten alle tijden op de achtergrond blijven. Nooit volledig in de spotlight willen staan, maar voor sommigen (waaronder ik) de enige kandidaten zijn die de stempel “genie” verdienen. Zo’n man… is Dimitri (Jan) van Toren.

Magische verschijning

Wat deze man uitstraalt is voor mij pure magie. Van Toren’s live optredens worden beperkt tot het minimale. Sporadisch licht maar vooral een overheersende duisternis waarin hijzelf centraal staat. De fragiele man met zijn kenmerkende hoed. Grijze haren en doorleefde handen die nog altijd vlug zijn gitaar bespelen zoals hij eerder in zijn beginjaren in de jaren 60 ook al deed. Een verschijning die alle overige genieën doet verbleken door zijn eenvoud. Een betoverende troubadour…
2464_2061_zoomed_2014-07-19-dimitri-van-toren-openluchttheater-mariahout-5-

Poëzie

En het blijft niet alleen bij deze wonderlijke verschijning. De echte kracht van Dimitri van Toren ligt in zijn nooit volledig doordringbare teksten. Zijn teksten zijn gevuld met mysterie. Voor het blote oog misschien simpel maar oh zo diep. Dit is een echte poëet aan het werk. Hier kan een overgroot gedeelte van de Nederlandse artiesten een puntje aan zuigen. Goed weggestopte maatschappijkritische noten die je aan het denken zetten als luisteraar. Maar dan wel op een manier waardoor er nooit aan kracht en melodie word ingeboet. Muziek van het hoogste niveau.

Door Dromen Getekend

Zo ook op zijn album “door dromen getekend”. Voor mij één van de beste albums van Jan van Toren uit Breda. Een doodgewone man die gewoon schitterende liedjes maakt. Liedjes zoals je zelden hoort. Maar ook de naam Dimitri van Toren hoor je zelden vallen. Daar moet wat mij betreft verandering in komen. Dit is een genie aan het werk. En laten we daar nou in godsnaam achterkomen.. nu hij nog leeft.

Update:

Helaas mocht het niet zo zijn en is de echte naamsbekendheid uitgebleven. Op 21 mei 2015 is Dimitri van Toren helaas overleden. Maar misschien sluit dit plotselinge en geruisloze overlijden wel het beste aan bij Dimitri. Bescheiden, ingetogen maar oh zo bijzonder. Rust zacht, magische troubadour…

Bekijk op bol.com

Beluister hier het nummer “Elastiekjesman” van Dimitri van Toren van het album “Door dromen getekend” uit 1976:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *