Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Review: Elfsgedroch – Op de Beenderen van onze Voorvaderen

De afgelopen jaren zijn er heel regelmatig interessante Nederlandse black metal releases met een eigen geluid langs gekomen. Dan moet je denken aan Nederlandse atmosferische black metal bands als Laster, Fluisteraars, Wederganger, Verwoed & Kjeld. Zo maar wat namen die stuk voor stuk met sterke en overtuigende albums kwamen. Hoewel deze bands uiteenlopende en verrassende invloeden in hun black metal verwerken, hebben ze voor mij toch een gezamenlijke herkenbaarheid die maakt dat ik van elk afzonderlijke band kan waarderen. Vooral “De verste verte is hier” van Laster is een album waar ik nog regelmatig naar terugkeer.

elfsgedroch op de beenderen van onze voorvaderen

En nu kan ik aan dit lijstje met Nederlandse black metal namen een nieuwe toevoegen; de Groningse band Elfsgedroch. Op het album Op de Beenderen van onze Voorvaderen weten ze eigenlijk een soortgelijke sfeer te creëren. Een sfeer die mij in veel gevallen doet denken aan die van Fluisteraars. Het is dan ook voor mij een album die perfect past tussen bovengenoemde namen. De riffs razen je direct bij de openingstrack Gieselbaarg tegemoet maar nooit zonder die ijzersterke emotie toe te voegen. Emotie die het album zoveel krachtiger en overtuigender maakt. Daarnaast worden sfeer versterkende samples gebruikt die de muziek echt een stimulans geven en naar een hoger niveau brengen. Het verhaal wat verteld word en de krachtige black metal riffs, het is één geheel. Zo heb ik mijn black metal het liefst. Puur en oprecht. Agressie gecombineerd met een zekere gevoeligheid.

mythes & sages

Dat de band uit Groningen komt zie je in de lyrics en tracklisting duidelijk terug. Op de beenderen van onze Voorvaderen komt menig legende en mythe uit de omgeving van Groningen aan bod. Zo is onder meer de veengrond uit Groningen een belangrijk element. Het album wordt afgesloten met de track Veengrondse Gesel en ook de Witte Dekens des Doods is zo maar een willekeurige titel die op het album te vinden is. Juist deze onderwerpen maken van dit album een unieke ervaring en zorgen ervoor dat je je volledig in dit mysterie onderdompelt. De band lijkt dit karakter nog extra te versterken door de vinylversies te voorzien van een booklet waarin de lyrics aan de orde komen en de verhalen geïllustreerd worden.

Booklet Elfsgedroch

Vanaf 1 maart 2017 is het album Op de beenderen van onze Voorvaderen van Elfsgedroch ook op vinyl te verkrijgen in de volgende kleuren:

  • 166x heavy black vinyl
  • 166x heavy crystal clear / grey haze vinyl
  • 166x heavy grey / black haze vinyl

Op de Beenderen van onze Voorvaderen van Elfsgedroch is te bestellen via Diaphora of beluister het album hieronder:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *