Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Grateful Dead – Wake of the Flood

Grateful Dead - Wake of the Flood

Hey, wat hoorde ik.. jij spaarde toch LP’s? Loop anders even mee. Ik heb nog wel wat platen op zolder liggen voor je.

Menig platenverzamelaar heeft die opmerking te horen gekregen. Altijd een vraag van iemand met de allerbeste bedoelingen. Het feit dat iemand de tijd neemt om jouw platenverzameling extra aan te vullen is natuurlijk sowieso een schitterend gebaar, toch? Meestal stelt men alleen altijd deze vraag als men er toevallig zo snel mogelijk vanaf moet vanwege ruimtegebrek. De vrouwe des huizes zie je tijdens het stellen van deze vraag dan ook vaak direct instemmend ja-knikken. Een slecht teken. Ik kan er in deze gevallen dan ook niks aan doen om mezelf direct te behoeden voor al te veel enthousiasme. Terwijl je de persoon in kwestie volgt op de trap om de zolder te bereiken, stel je je in op een partijtje LP’s met BZN en de allerbeste van Heintje. De persoon in kwestie gooit er ondertussen nog maar zo’n oneliner tegenaan: “Ja joh, ik heb van alles boven! Ik heb er, denk ik, wel tweehonderd liggen voor je. Mooie plaatjes hoor!” Dit is het moment dat je je hoop maar laat varen. En dan loop je geheel onverwachts bij het betreden van de zolder op tegen een rijtje vinyl met als eerste album: Wake of the Flood van Grateful Dead. Soms zit je er dan toch naast.

 Grateful Dead; voor mij nog onbekend

Voor mij was Grateful Dead nog een onbekende naam. Wel had ik goede verhalen gehoord over de band en was ik dan ook erg benieuwd naar dit album. Allereerst valt die herkenbare hoes van Wake of the Flood op met schitterend artwork gemaakt door Rick Griffin. Hierdoor heb je direct het gevoel dat je iets bijzonders in handen hebt zonder dat je weet hoe de muziek daadwerkelijk klinkt. Een mysterieuze cover van een album als dit wekt direct vragen bij je op. Wat wil Grateful Dead de luisteraar duidelijk maken en het allerbelangrijkste; welke muziek zou er passen bij deze overtuigende hoes. Het stimuleert alleen maar extra om de LP direct op de platenspeler te leggen en je onder te laten dompelen in de wereld die Grateful Dead weet te creëren met dit album.

 Meer mellow dan ik dacht

Wake of the Flood bleek een stuk rustiger qua sound dan ik oorspronkelijk verwacht had op basis van de hoes. Ik verwachtte een album wat meer zou neigen richting de hard rock-hoek maar het bleek een album te zijn wat meer jazzy invloeden bevatte. Het album kenmerkt zich door emotie. Maar dan wel emotie die ook echt puur en oprecht klinkt. Het geluid klinkt daarbij heerlijk laid-back door de toevoeging van blues, country en psychedelic rock-elementen. Met al deze afzonderlijke elementen wordt een geheel eigen sound neergezet. De tracks ontwikkelen zich rustig en kennen weinig grote tempowisselingen. Toch gebeurt er gaandeweg van alles. Zo worden er regelmatig nieuwe instrumenten geïntroduceerd in de muziek. Hierdoor wordt het album op geen enkel moment saai. De muziek van Grateful Dead kent een natuurlijke kalme opbouw met genoeg wendingen en verrassingen. De band staat algemeen bekend om de verrassende jamsessies die ze live lieten horen in die tijd. Die neiging naar sterke jams hoor je ook op “Wake of the Flood” terug. Alleen weet het album toch een duidelijke structuur te volgen waardoor voorkomen wordt dat het hele album vervalt in één grote jamsessie. De vocals van Jerry Garcia komen daarbij rustig en overtuigend over. Dit alles zorgt voor een geweldig luisteralbum met als absoluut hoogtepunt; “Weather Report Suite:Prelude/Part I/Part II [let it Grow]”. Een langzaam ontwikkelende muziektrip van net geen 13 minuten die met de minuut interessanter wordt.

 Grateful Dead Records

Grateful Dead label
Grateful Dead Records-label

Naast de ontwikkeling die Grateful Dead doormaakte in hun muzikale kwaliteiten, maakten ze ook op zakelijk vlak een ontwikkeling door.”Wake of the Flood” was het eerste album dat uitgegeven werd op hun eigen zelfstandige label; Grateful Dead Records. Ze besloten dit label te gaan gebruiken voor hun toekomstige Grateful Dead werk. Solo-projecten van bandleden werden ondergebracht bij “Round Records”. Op het label zelf van “Wake of the Flood” is dan ook de herkenbare kraai te vinden die je ook terug kunt vinden op de achterkant van de plaat. De combinatie van de structureel doorgevoerde artwork en de schitterende muziek maakt “Wake of the Flood” van Grateful Dead een geweldig album om in de platenkast te hebben staan.

Tracklist Wake of the Flood

1. Mississippi Half-Step Uptown Toodeloo2. Let Me Sing Your Blues Away3. Row Jimmy4. Stella Blue5.Here Comes Sunshine6.Eyes Of The World7.Weather Report Suite:Prelude/Part I/Part II (let it Grow)Totale lengte
– 5:42
-3:15
– 7:11
– 6:22
– 4:37
– 5:16
– 12:47
– 45:26

Hoe klinkt het album op LP?

Juist omdat Grateful Dead de voorkeur geeft aan jamsessies waarbij ze niet vies zijn van een beetje improvisatie en af en toe wat afwijken van de albumversies, dacht ik dat ze het ook qua product niet zo nauw zouden nemen. Niks bleek minder waar! Het album “Wake of the Flood” klinkt helder en alle extra instrumenten die de revue passeren zijn goed te onderscheiden. De plaat heeft de kenmerkende 70’s productie die ik zo graag hoor. Een productie die wat ruimte overhoudt voor hier en daar wat rauwer werk en niet plat geproduceerd is. De echtheid van de muziek blijft bewaard zonder dat het ergens op het album rommelig wordt. Ook de LP zelf voldoet hier aan. De hoes straalt een zekere overtuiging uit die je in de muziek continu terughoort. Over elk detail is door Grateful Dead nagedacht. Behalve dan over een een mooie bijhorende gatefoldhoes. Die zou bij zo’n legendarische cover zoals deze niet misstaan. Maar goed je kunt niet alles hebben. Daarnaast mag je een gegeven paard niet in de bek kijken.

Recordstackistics

  • Genre: Country Rock / Folk Rock
  • Gereleased: 1973
  • Vinyl: LP op zwart vinyl
  • Label: Grateful Dead Records (GD-01)

Bekijk op bol.com

Beluister het album Wake of the Flood

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *