Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

The Horrors – Primary Colours

The Horrors - Primary Colours front
Shoegaze was oorspronkelijk een moeilijk genre om echt in te komen voor mij. De gitaarexplosies die zorgen voor een muur van geluid in combinatie met de fluisterend klinkende vocalen waren toch even wennen. Misschien juist wel door die sterke tegenstrijdigheid. Toch interigeerde shoegaze me direct. Het duurde alleen even voordat ik echt van het genre kon houden. Het resulteerde uiteindelijk in het verzamelen van uiteenlopende shoegaze-albums zoals “Loveless” van My Bloody Valentine, Slowdive’s “Souvlaki” of het geweldige “Psychocandy” van Jesus and Mary Chain. Gekgenoeg waren deze klassiekers niet mijn introductie tot het genre shoegaze. Mijn interesse werd voor het eerst gewekt door het album Primary Colours van the Horrors.

Direct liefhebber van the Horrors
Notitie_thehorrors

Zelf was ik al groot fan sinds het debuutalbum “Strange House” van the Horrors. Dit album werd gekenmerkt door rammelende garagerock zoals we het kennen van the Cramps. Chaotische schreeuwen en gitaaruitbarstingen zorgden voor een energiek album wat rond 2007 door mij volledig werd grijs gedraaid. De grootste fout van mijzelf is geweest dat ik “Strange House” op LP heb laten liggen omdat ik ‘m op dat moment te duur vond. Ik wist op dat moment niet hoe gelimiteerd dit album op LP uitkwam. Na deze ene keer dat ik ‘m zag liggen bij de toenmalige platenzaak Da Capo in Utrecht, ben ik de plaat dan ook nooit meer tegengekomen. Een dag later nogmaals de platenzaak bezoeken om  het album alsnog op te halen mocht niet baten. Hij was al verkocht. Een fout die me waarschijnlijk nog lang zal achtervolgen.

En toen was daar Primary Colours

Na het succes van “Strange House” besloten the Horrors het alleen volledig over een andere boeg te gooien. Inmiddels weten we dat ze eigenlijk met elk album iets nieuws doen maar de overgang van het debuutalbum naar Primary Colours was de meest extreme in hun discografie. De garagesound die we van ze kenden was helemaal verdwenen en er kwamen shoegaze-elementen voor in de plaats. Liefhebbers van the Horrors keken dan ook op van deze rigoureuze switch qua geluid. Des te knapper dat Primary Colours achteraf algemeen bekend staat als het beste album dat ze tot nu toe afgeleverd hebben. Dit is ook het album waar de synths een belangrijkere rol ging spelen in de muziek van the Horrors. Deze synths zouden ze in latere albums nog verder uitbreiden. De wollige gitaarsound van andere shoegazebands hoor je terug in dit album. Zo lijken ze erg goed geluisterd te hebben naar My Bloody Valentine. De muziek op Primary Colours is daarbij alleen ook erg catchy en aanstekelijk. Elke afzonderlijke track onderscheidt zich van de rest waardoor het gehele album interessant blijft. Daarbij is de toevoeging van krautrock een welkome afwisseling op het nummer: “Sea Within a Sea”. De afwisseling op Primary Colours maakt dit dan ook zo’n bijzonder sterk album.
The Horrors - Primary Colours back

Primary Colours Tracklist

1. Mirror's Image2. Three Decades3. Who Can Say4. Do You Remember5. New Ice Age6. Scarlet Fields7. I Only Think of You8. I Can't Control Myself9. Primary Colours10. Sea Within a SeaTotale lengte
– 4:51
– 2:50
– 3:41
– 3:28
– 4:25
– 4:43
– 7:07
– 3:28
– 3:02
– 7:59
 10 tracks – 45:34

De LP-versie van Primary Colours

De LP-versie is in 2009 uitgekomen en er zijn geen represses van uitgekomen. Toch is het redelijk eenvoudig om Primary Colours van the Horrors op vinyl te scoren. Mening platenzaak heeft de vinyl-versie nog liggen of kunnen ‘m bestellen. Het album is uitgebracht op het XL recordings label (XLLP 418). The Horrors hebben ervoor gekozen voor een dubbel-LP waardoor je op de meeste kanten 3 tracks vindt. Op kant 4 staan alleen de tracks “Primary Colours” en “Sea Within a Sea”. Zelf vind ik deze keuze een nadeel. Het vroegtijdig om moeten draaien van de plaat zorgt er voor mij voor dat je minder makkelijk het hele album beluisterd. Je benadert op deze manier het album als een verzameling van afzonderlijke tracks en zelf had ik dan ook liever een enkele LP-versie van Primary Colours gezien. De lengte van het album leent zich niet echt voor een 2xLP-versie. Met de productie en het geluid is overigens niks mis. Het geluid is sterk en helder en alle aspecten van de muziek komen bijzonder goed tot hun recht. De LP’s bevinden zich in enkele hoes met zwarte geprinte binnenhoezen. Daarnaast bevat de LP-versie nog een boekje met lyrics en sfeerfoto’s van de band. Een totaalpakket waar qua artwork veel tijd in is gestoken. Dat zie en hoor je duidelijk op dit album terug wanneer je het album op de platenspeler legt.

Koop bij bol.com

Bekijk de videoclip van Sea within a Sea

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *