Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

iLiKETRAiNS – He who saw the deep

 

iLiKETRAiNS weet hoe melodie en melancholie samengaan

iLiKETRAiNS (inmiddels I Like Trains) is een band die voornamelijk bekend staat om de gitzwarte sfeer die zij wisten neer te zetten met het debuutalbum:“Progress Reform” en het tweede album: “Elegies to lessons learnt”. Er werd een melancholische post-punk sound neergezet waarbij donkere lyrics de boventoon voerden. Historische gebeurtenissen in de geschiedenis van Groot-Britannië waren vaak een inspiratiebron voor de band om tot deze allesbehalve zoetsappige teksten te kunnen komen.

Op het derde album “He who saw the deep” lijken ze echter een lichtpuntje in de duisternis gevonden te hebben. Bij het uitkomen van dit album werd dan ook het volgende gecommuniceerd door de band; “I Like Trains are no longer in mourning. Though they still remember the past, gone are the black threads which adorned their funeral waltz along with songs of tragedy, despair, insanity and loss. Whilst the Leeds quartet made their name charting history’s forgotten heroes and injustices, there is only so long you can look backwards before you have to start looking to the future.

Het blijkt een toekomst te zijn die staat voor een toegankelijker geluid. De muziek is aanstekelijker te noemen dan de voorgaande albums, maar is daarbij net zo sterk in het creëren van de herkenbare sfeer waar iLiKETRAiNS voor staat. Het album rust namelijk ook nu weer op een melancholisch geluid waarbij de teksten een versterkende factor vormen. Het voornaamste verschil is echter dat de muziek op dit album meer hoop uitstraalt en er sprake is van meer afzonderlijke songs in plaats van een totaalalbum. Het derde album van  iLiKETRAiNS is dan ook een album dat je als luisteraar makkelijker af en toe eens opzet om je onder te dompelen in de magische sferen die deze band weet te produceren.

ILikeTrains - He Who Saw the Deep

“He who saw the deep” is dan ook een buitengewoon sfeervol album geworden die de luisteraar daadwerkelijk stimuleert om de plaat nog regelmatig op te zetten. Ik moet me dan ook aansluiten bij de woorden van de zanger Dave Martin; “This is everything I hoped it would be…”

Bekijk op bol.com

Recordstackistics

  • Genre: Post Rock
  • Gereleased: 2010
  • Vinyl: Gatefold LP op zwart vinyl
  • Label: ILR (ILR001V)

 

iLiKETRAiNS – Sea of Regrets (live in Brussel)

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *