Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

King Crimson – In the Court of the Crimson King

in the court of the crimson king
Het legendarische album “In the Court of the Crimson King” van King Crimson wordt door velen gezien als HET album dat de progressieve rock op de kaart gezet heeft. En dat is een prestatie van formaat te noemen als je je bedenkt watvoor bands rond deze periode ook ¬†actief waren om een revolutionaire sound neer te zetten. Zo was 1969, het jaar dat dit album uitkwam, ook het jaar van “Stand up” van Jethro Tull, het debuutalbum van the Soft Machine, “to our children’s children’s children’s” van the Moody Blues, “Hot Rats” van Frank Zappa & het debuutalbum van Yes. Alhoewel dit niet de minsten zijn, weet King Crimson deze namen wat mij betreft te overtreffen en een legendarisch album af te leveren.

Het album bevat zoveel verschillende wegen die bewandeld worden en toch vormt het album een duidelijk geheel. Zo is “Epitaph” een emotionele langzame opbouw tot een waar hoogtepunt (of eigenlijk dieptepunt) van “In the Court of the Crimson King”. De vocals maken de ernstige boodschap van het nummer alleen maar geloofwaardiger. Daarbij wordt het muzikaal ook nog eens uitmuntend gebracht. Sterke drumpartijen, versterkt door de goede oude mellotron. Direct bij het opzetten van “Epitaph” weet je dat dit uitzonderlijke kwaliteit is.

“21st Century Schizoid Man” is weer van een totale orde. Echte psychedelica met de vreemdste geluidseffecten ondersteund door een jazz-achtige sound. Volledige jamsessies die extreem goed in elkaar steken en waaraan alles klopt. En dan is er nog de titeltrack: “In the Court of the Crimson King”. Een track die volledig werkt op herhaling maar waarbij de herhalende factor daadwerkelijk een betoverende werking heeft. Als luisteraar ga je volledig mee in de gezongen vocals van Greg Lake die in een vast patroon de volledige track uitbouwen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat “In the court of the Crimson King” baanbrekend is geweest voor de progressieve rock & symfonische rock. Zelfs na 44 jaar is er weinig negatiefs te melden over dit album. Dit is waar het allemaal begon en dit is tot op heden nooit overtroffen.

Recordstackistics

  • Genre: Progressieve rock
  • Gereleased: 1969
  • Vinyl: LP met gatefold hoes
  • Label: Island records (ILPS 9111)

Beluister de track “Epitaph”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *