Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Laster – De verste verte is hier

Zo nu en dan komt er een Nederlandse Black Metal band langs die een enorme indruk op je maakt. Een band die tussen al het internationale geweld uitsteekt. Zo was er eerder een review op Recordstack te vinden van Tarnkappe – Tussen hun en de Zon, waarbij dit duidelijk het geval was. Ook de nu al legendarische band Urfaust kun je onder deze noemer scharen. Albums die on-Nederlands goed zijn, zou je zowat zeggen. Black metal sensaties waar ons Nederlandse hartje sneller van gaat kloppen. Nu is er een nieuwe naam die we, als trotse Nederlanders, aan deze categorie toe kunnen voegen; maak kennis met het album “De verste verte is hier” van de Utrechtse black metal band Laster.

Laster-De verste verte is hier
Bij de opening van “Alles wat mij bevalt, Ontvalt me” weet je al snel wat je kunt  verwachten van dit album. De karakteristieke blast-beats zoals we die kennen van de second wave van Black metal bands uit de 90’s laten dan ook niet lang op zich wachten. Na een geleidelijke opbouw doemen dan uiteindelijk de ijzingwekkende vocalen  op dwars door de zojuist gecreëerde duisternis. Wisselingen in tempo worden natuurlijk en organisch ingezet waardoor het album je al snel volledig in zijn macht heeft. Laster raast  je tegemoet met een doeltreffende combinatie van agressie en melancholie. Vele momenten van herkenbaarheid, waar je oren aan blootgesteld worden. Zo zullen af en toe de Scandinavische bekende namen de revue passeren en lijken de angstaanjagende vocalen niet te misstaan op een album van Australische grootheden “Austere”. Des te fijner om te beseffen; het is ons eigen Nederlandse Laster.

De passie en overtuigingskracht wordt tijdens het vorderen van het album alleen maar duidelijker.  Zo is “tot de tocht ons verlicht” een duidelijk hoogtepunt van “de verste verte is hier” te noemen. Niks geen opbouw.. direct komt Laster binnenstormen met de geweldigste black metal riffs om je pure verdorvenheid en zwartgalligheid voor te schotelen. Juist die neerslachtige sfeer neerzetten, is hetgeen wat ze zo goed doen. Ijskoude gitaartonen die gelukkig nooit uitmonden in zelfmedelijden zoals dit bij andere bands nog weleens het geval is. Een overtuigende sfeer zoals laster die overbrengt, die gaat niet snel vervelen. En als er dan al zoveel sfeer aanwezig is besluit Laster er nog een schepje bovenop te doen door ook een duidelijk statement te maken door kerkkoren in “tot de tocht ons verlicht” te verwerken. Uiteraard niet zonder uiteindelijk opnieuw in nog zwaarder black metal geweld te vervallen.

Het harde werk is dan ook zeker een aspect dat je op dit album mag verwachten. Maar het allermooiste van “de verste verte is hier” is dat het niet hard gevonden hoeft te worden. Hier en daar vervalt de sound namelijk in dromerige sferen waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het Franse “Alcest”. Ook wordt er met name tijdens de laatste track de post-punk en daarbij clean vocals niet verafschuwd. Zowel het agressieve karakter van de band als de zachte gevoelige kant worden beiden gewoon bijzonder goed gebracht en perfect met elkaar afgewisseld. De muziek van Laster bevat een zekere puurheid die, wat mij betreft,  juist het genre black metal zo goed kan maken. En goede black metal maken.. dat kan het Utrechtse Laster. Ik ben zowaar ineens trots om Nederlander te zijn.

Het album “De Verste Verte is Hier” is inmiddels te bestellen op vinyl via Dunkelheit Produktionen in de volgende kleuren:

  • 100x wit vinyl
  • 100x transparant vinyl
  • 300x zwart vinyl

Live footage van Laster met o.a “tot de tocht ons verlicht”:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *