Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

De verrassende band Pauw

Op 18 oktober 2014 liet ik mij geheel onverwachts positief verrassen tijdens het festival de Popronde in Den Haag. Een evenement waarbij opkomende bands de mogelijkheid geboden wordt om het publiek vertrouwd te maken met hun muziek. Ik besloot deze avond te kiezen voor een optreden van de band Pauw in de pop-hotspot van den Haag; de Supermarkt.

debuut-EP van de band Pauw

Nederlandse krautrock genaamd Pauw

Het bleek bij Pauw te gaan om een band bestaande uit 3 jonge gasten uit Twente die onder de noemer psychedelic rock viel. Bij binnenkomst in de Supermarkt viel allereerst de outfit en de haarstijl op, die een en al  jaren 60 uitstraalden. Deze gasten weten waar ze hun invloeden moeten halen, was al snel de conclusie. Dit bleek tijdens het live optreden alleen maar meer te gelden want wat wisten deze pauwen een show te neer te zetten! Zo hoor je tijdens de muzikale trip old-school vleugjes Hawkwind, Soft Machine, Neu! en Amon Düül langskomen. Maar Pauw weet de kracht van deze grootmeesters te bundelen en er iets totaal nieuws en unieks van te maken. Een stijl die één en al Pauw uitstraalt! Aan authenticiteit geen gebrek!

Omsmelten tot shoegaze

Pauw weet heel goed hoe ze hun tracks op moeten bouwen tot een echte climax. Een opbouw die we allemaal weldegelijk kennen of eerder gehoord hebben en die ook zeker niet onverwachts is, maar wel één die je volledig meeleidt naar wondere werelden. Want de muziek van Pauw barst van de psychedelische uitspattingen en is één grote muzikale trip. Daarbij wordt tijdens de uiteindelijke uitbarstingen zelfs op bepaalde momenten aangeschuurd tegen het genre shoegaze. Ongelooflijk hoe de traditionele krautrock omgetoverd word in een shoegaze uitbarsting die totaal niet fake of vreemd aanvoelt. Deze opbouw is geheel natuurlijk zoals we het graag horen bij dit genre. Wiegend met hun jaren 60-kapsels zie je de bandleden ook zelf genieten van de muziek die ze maken. Wat deze mannen laten zien is pure passie en zo zien we het graag! Houd Pauw dan ook in de gaten want ze zijn, wat mij betreft, een verademing voor de Nederlandse muziekindustrie.

Nederlandse krautrock: Pauw

Na zo ongelofelijk psyched te raken van hun optreden was het logische gevolg om op internet te speuren naar materiaal van Pauw. Wat bleek? Die is er nog niet zoveel. De eerste EP is op dit moment in de maak en wordt op dit moment gemasterd door Svenska Grammadon Studion in Zweden. Svenska is onder meer verantwoordelijk voor namen als Graveyard en the Hives. Geen misselijke namen dus. Geheel terecht overigens, want Nederland moet deze Pauw omarmen. Zullen we dan eindelijk een keer kunnen genieten van heerlijke authentieke krautrock uit ons koude kikkerlandje in plaats van het oude vertrouwde Duitsland? Mij hebben ze alvast voor zich gewonnen. Laten we hopen dat ze er uiteindelijk voor kiezen om hun album ook uit te brengen op het traditionele zwarte goud.

Laat je ook overtuigen en beluister “A Siren”:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *