Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Platenbeurs in de Weijenbelt, Zwolle

beurskaartje

In de loop der jaren dat ik begonnen ben met het aanvullen van mijn platenverzameling, heb ik menig platenbeurs bezocht. Uiteenlopend van kleine beurzen met enkele standhouders tot reusachtige beurzen als de Mega Recordfair in de jaarbeurs Utrecht. Hoewel je bij die grootschalige beurzen meer kans hebt om zeldzame LP’s te vinden waar je al jaren naar op zoek bent, gaat bij die beurzen door het grootschalige karakter ook een beetje de sfeer verloren. Terwijl voor mij sfeer en ambiance ook een belangrijk onderdeel is van een goede platenbeurs. Gewoon gezellig kletsen met mede-vinylliefhebbers om op die manier nieuwe ideeën op te doen. Voor sfeer en ambiance moet je meestal toch echt bij de kleinere beurzen zijn. Maar in mei 2014 bezocht ik een beurs die de gulden middenweg bood. Een ruim en kwalitatief aanbod van vinyl gecombineerd met een goede sfeer en gezelligheid; De platen- & CD-beurs in de Weijenbelt te Zwolle. Dit jaar zal op zaterdag 28 mei alweer de zesde editie van deze platenbeurs plaatsvinden.

De locatieroute_weijenbelt

De platenbeurs wordt gehouden in wijkcentrum “de Weijenbelt” in de wijk Berkum. In dit wijkcentrum vind je verschillende zalen met stands en daarnaast is er buiten ook een platenmarkt te vinden. De auto kun je eenvoudig op het grote grasveld achter de Weijenbelt parkeren. Als je voor het gebouw staat met je gezicht er op gericht, dan is het rechts naast het gebouw. Er zijn parkeerwachten behulpzaam. Mocht de parkeerruimte vol zijn dan kun je eenvoudig en ook gratis in de omgeving parkeren. Toen ik in 2014 iets voor aanvangsttijd aankwam voor de beurs, viel allereerst de rij op die er voor de deur stond. Bezoekers stonden netjes te wachten totdat om klokslag 10:00 uur de deuren open gingen. De organisatoren van de beurs handelen op deze manier vanuit de unieke benadering dat er gelijke kansen horen te zijn voor iedereen. Zo vindt er geen handel plaats voordat de beurs is opengesteld voor publiek. Hierdoor loont het echt om op tijd de beurs te bezoeken. Daarnaast brengt het wachten in de rij altijd gezellige gesprekken teweeg met andere bezoekers over de gedeelde liefde voor vinyl.

Het aanbod

Wanneer dan de deuren opengaan van wijkcentrum “de Weijenbelt” ontvang je na de entreeprijs van €4 p.p. betaald te hebben, een plattegrond van de beurs met alle stands (circa 150-180) die er te vinden zijn. Ook kun je op de achtergrond van de plattegrond lezen wat de specialiteit is van iedere standhouder. Op deze manier kun je snel een voorselectie maken van de stands die met name voor jou qua muziekgenre interessant kunnen zijn. Verder kun je eenvoudig uit de plattegrond opmaken of je met een internationale of een nationale standhouder te doen hebt. Ook opvallend; er staat een relatief hoog percentage particulieren op deze beurs waardoor de prijzen vaak erg schappelijk zijn. Uit gesprekken met deze particulieren bleek regelmatig dat ze alleen op deze beurs stonden en nergens anders. Waardoor je een grotere kans hebt om net die ene LP te vinden waar je al jaren naar op zoek bent. Niet alleen bezoekers, maar ook de standhouders zijn dus erg positief over deze platenbeurs.

12961538_250912078587210_8247793076561006775_n

Deze platenbeurs staat voor kwaliteit

De platen die tijdens deze beurs verkocht worden zijn daarbij van een goede kwaliteit. Er is een goede controle op het aanbod van de verschillende standhouders. Dit voorkomt dat je thuiskomt met een nieuwe aanwinst en uiteindelijk tot de conclusie moet komen dat de LP krassen bevat. Bij andere beurzen heb ik toch regelmatig meegemaakt dat deze controle op het aanbod minder goed geregeld is. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid uiteindelijk ook bij jezelf (dus controleer altijd nog even de LP voor aankoop) maar het is een geruststellende gedachte dat er ook vanuit de organisatoren aandacht aan wordt besteed. Ook de platen die ik meenam in 2014 waren van een zeer goede kwaliteit. Met de volgende albums kwam ik thuis:

  • “Rosenrot” van Rammstein – Universal Music (987 458-9)
  • “Magic, Murder and the Weather” van Magazine – Virgin Records (203 776)

Het Adres:

Absolute aanrader!

Dus wanneer je op zoek bent naar een gezellige en sfeervolle platenbeurs met een ruim aanbod aan kwalitatief vinyl, kom dan aankomende 28 mei naar de platen- & CD-beurs in de Weijenbelt in Zwolle om voor een schappelijke prijs nieuwe aanwinsten toe te voegen aan jouw platenverzameling. Er is een evenement aangemaakt op Facebook waar je je alvast aan kunt melden. Binnen dit evenement worden regelmatig de nieuwste ontwikkelingen rondom de beurs aangekondigd. Zodat je van tevoren goed op de hoogte bent van wat je kunt verwachten aankomende 28 mei.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *