Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Platenzaken in Barcelona

In de zomer van 2015 bezocht ik Barcelona tijdens mijn zomervakantie. Ook tijdens de vakantie kan ik me vaak niet bedwingen. In deze onbekende omgevingen ga ik dan ook vaak op zoek naar platenzaken die me aan nieuw vinyl kunnen helpen. Alleen is het niet altijd gemakkelijk om je in een vreemde stad wegwijs te maken. Je bent op je plattegrond al druk op zoek naar de belangrijkste toeristische trekpleisters zoals de La Sagrada de Familia en Casa Milá. Om er dan ook nog de plaatselijke platenzaken aan te koppelen is toch wel een uitdaging. Er gaat dan ook wat voorbereidend werk aan vooraf voordat je een beeld hebt van de stad en waar de belangrijke locaties zich in Barcelona bevinden. Ik besloot het voorbereidende werk nog wat extra uit te breiden door daarbij de belangrijkste plekken aan de kaart toe te voegen waar je nieuwe LP’s kunt scoren. Dit gaat om zowel platenzaken als de grote dagelijkse rommelmarkt waar je vinyl zou kunnen vinden in Barcelona.

Vinyl op de Mercats del Encants

Als je in Barcelona de menigte (of de andere toeristen) volgt zul je normaal gesproken met de trein uitstappen bij het centraal gelegen treinstation Catalunya. Dit is toevallig ook het punt waar het grootste gedeelte van de platenwinkels zich in de buurt bevinden. Veel mensen weten alleen niet dat er op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag een interessante vlooienmarkt gehouden wordt. Deze rommelmarkt staat in Barcelona bekend onder de naam: “Mercats del Encants”. Om deze te bereiken, dien je uit te stappen bij het eerdere treinstation Arc de Triomf.  Bij de Mercats del Encants kun je vaak gunstig geprijsde LP’s vinden. Als je geluk hebt zit er tussen de “rommel” op de begane grond nog mooie en vooral goedkope platen. Daarnaast kun je op de eerste verdieping ook vaste stands vinden waar ook dagelijks vinyl ligt. Het leuke van deze locatie is, dat er nog weinig toeristen deze vlooienmarkt bezoeken. Je zult hier dan ook voornamelijk vinylhunters vinden die uit Barcelona zelf komen. Bij een vinylstand op de eerste verdieping viel me voornamelijk de collectie met obscure psychedelica op. Je kunt hier overigens ook gewoon de gangbare namen tegenkomen. Bezoek dan ook het liefst zo vroeg mogelijk de Mercats del Encants voordat je doorreist met de trein naar het station Catalunya.

Mercats del Encants - Ook genoeg vinyl te vinden
Mercats del Encants

Veel platenzaken bij station Catalunya

Bij het uitstappen bij het trein- en metrostation is het altijd een drukte. Het overgrote deel van de mensen die uitstappen zullen alleen bij het verlaten van het station de Passeig de Grácia aflopen. Deze straat leidt namelijk uiteindelijk naar de bekende Casa Milá. Voor een hele grote groep met platenzaken moet je alleen aan de andere kant van het station van Catalunya zijn. Je loopt voor deze platenzaken een klein stukje de les Rambles op en slaat dan direct rechts een klein zijstraatje in, genaamd Carrer del Tallers. In dit straatje en het verlengde ervan zul je uiteindelijk de volgende vijf platenzaken vinden:

    • Discos Castelló – Alle Genres
    • Revolver Records – Alle Genres (focus op de genres Rock en Metal)
    • Discos Revolver – Alle Genres (focus op de genres indie rock en Folk)
    • Daily Records SL – Voornamelijk de genres Punk & Hardcore
    • Pentagram Music Store – Voornamelijk de genres Heavy Metal, Gothic & Industrial

Revolver Records

Van deze platenzaken heeft Revolver Records het grootste aanbod. Bij binnenkomst lijkt het een piepklein platenzaakje te zijn maar als je uiteindelijk de winkel doorloopt zul je een trap vinden die leidt naar nog veel meer vinyl. Deze winkel biedt heel veel verschillende genres. opvallend is dat bij binnenkomst de focus met name ligt op de genres Doom metal, Sludgemetal, Post-Rock en darkwave. Voor andere genres moet je boven zijn. Daarnaast heeft Revolver Records verderop in de straat nog de zaak Discos Revolver. Deze platenzaak lijkt te vallen onder de naam Revolver Records maar legt meer de focus op LP’s in de genres folk rock, indie rock en pop.

Revolver Records
Revolver Records

Discos Castelló & Daily Records

Bij Discos Castelló kun je ook voor allerlei genres terecht. Deze platenzaak kun je vinden in dezelfde straat; Carrer del Tallers. Er ligt hierbij wel een nadruk op rock-platen. Zo kwam ik hier erg veel grunge tegen zoals Pearl Jam & Soundgarden. Discos Castelló is een nette zaak met vooral CD’s. De afdeling met vinyl kun je helemaal achterin de winkel vinden. Wanneer je op zoek bent naar moeilijk te vinden punk of hardcore, ben je bij Daily Records aan het juiste adres. Dit is een relatief klein zaakje die zich voornamelijk in dit genre specialiseert. Daarnaast zijn er in Barcelona nog andere platenzaken te vinden die zich met name richten op Jazz, Mod & Beat  en electronische muziek. Deze zijn alleen een een aantal straten zuidelijker te vinden.

Discos Castelló
Discos Castelló

Alle platenzaken op de kaart

Dus ben je op zoek naar de verschillende plaatsen waar je vinyl kunt vinden in Barcelona? Ik heb de platenzaken, rommelmarkt, treinstations & belangrijk toeristische trekpleisters in een Google Maps kaart gezet zodat je eenvoudig kunt zien waar ze zich bevinden in de stad. Doordat veel platenzaken in Barcelona dichtbij elkaar zitten is het eenvoudig mogelijk om in een kort tijdsbestek veel platenzaken te bezoeken. Wat Barcelona een perfecte stad maakt om vinyl te scoren. Gebruik dan ook onderstaande kaart. Toch liever platen scoren in eigen land? Bekijk alle Platenzaken in Amsterdam.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *