Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

The Prodigy – Fat of the Land

Prodigy - Fat of the Land

Normaal gesproken zal mijn voorkeur niet in eerste instantie uitgaan naar electronische muziek. Ik neig qua muzieksmaak meer richting de gitaren van de rock en metal hoek. Overigens is dit niet omdat ik electronische muziek niet kan waarderen als genre. Het is meer omdat ik overige genres liever en vooral gemakkelijker op de platenspeler leg. Op de één of andere manier ben ik gewoon minder snel in de stemming om te kiezen voor Rave of Techno op de platenspeler. Maar dit neemt niet weg dat er toch echt wel in dit genre albums op vinyl zijn verschenen, die ook in een platenverzameling van een Rock & Metal liefhebber niet mogen ontbreken. Misschien wel omdat deze electronische albums de grenzen van hun eigen genre opzoeken. Daar is Prodigy – The Fat of the Land voor mij het ultieme voorbeeld van.

 

Sterk rock geluid in de mix
Notitie_prodigy

Want van de oorspronkelijke “Rave” of “Techno” van de eerste albums (Experience & Music for the Jilted Generation) kun je op The Fat of the Land niet meer spreken. Prodigy kiest vanaf 1997 (het jaar dat dit album uitkomt) een geluid dat geheel vernieuwend is. Prodigy komt met het eerste echte electronische rock album. Het album bestaat uit onderscheidende tracks zonder langdradige intro’s. De sterke beats van the Fat of the Land stormen direct je kamer binnen maar de nummers hebben één voor één hun eigen karakter. Hierdoor wordt het een verzameling van explosieve dance tracks die direct aanslaan en daarnaast op het gehele album non-stop blijven verrassen. Zo worden er voortdurend wisselingen in het tempo en het geluid ingezet. Zo wordt op het ene moment de distortion van gitaargeluiden in de mix gegooid en worden deze het andere moment geheel natuurlijk afgewisseld met keyboard samples. Zonder langdradige interludes, maar direct in your face. Af en toe wordt er zelfs punk rock en industrial in de tracks verwerkt. De productie van Fat of the Land is dan ook fenomenaal.

De hits op ‘Fat of the land’

Het album is vooral bekend geworden door de immens populaire singles die erop te vinden zijn. Op Breathe wordt de keiharde bass gecombineerd met scheurende gitaren. Een combinatie die perfect blijkt te werken. Verder is er de geweldige controversiële hitsingle Smack my Bitch up die iedereen wel een keer heeft langs horen komen. De videoclip die bij Smack my Bitch up hoorde werd in veel gevallen zoveel mogelijk geweerd van televisiestations als MTV & toenmalig TMF, vanwege aanstootgevende beelden. Prodigy had overal schijt aan en dat is duidelijk op Fat of the Land te horen. Waarschijnlijk is dit motto wat het album zo verschrikkelijk goed maakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere hit van dit album; Firestarter. Maar Fat of the Land heeft nog veel meer geweldige tracks te bieden. Enkele minder bekende hoogtepunten zijn; Narayan, Diesel Power & Serial Thrilla.

Prodigy - Fat of the land binnenhoes

Prodigy- The Fat of the Land

1. Smack my Bitch Up2. Breathe3. Diesel Power4. Funky Shit5. Serial Thrilla6. Mindfields7. Narayan8. Firestarter9. Climbatize10. Fuel my FireTotale lengte
– 5:34
– 5:35
– 4:18
– 5:16
– 5:11
– 5:40
– 9:06
– 4:40
– 6:38
– 6:42
 10 tracks – 56:20

de LP-versie van Fat of the land

Het album is oorspronkelijk op vinyl uitgebracht in 1997. Daarna zijn er verschillende represses (o.a. in het jaar 2006 en 2012) uitgegeven waardoor het relatief makkelijk is om Prodigy’s Fat of the Land op LP te scoren. Geheel terecht overigens, want het is wat mij betreft echt een klassieker in het genre. Zelf heb ik de versie op het XL Recordings label (XLLP 121). De bass klinkt fantastisch op deze plaat zonder dat deze de andere instrumentatie vervormd of wegdrukt. De opname klinkt helder en ook de gitaren ,zoals op Breathe, komen geheel tot hun recht op deze persing. De LP-versie van the Fat of the Land komt als 2xLP. De afzonderlijke platen worden geplaatst in één gezamenlijke hoes. Verwacht bij deze versie dus geen gatefoldhoes. Wel bevat de plaat twee binnenhoezen die stijlvol beprint zijn met bandfoto’s en gedeeltes van songteksten (zie de foto’s). Maar het gaat natuurlijk vooral om de muziek en die klinkt werkelijk fantastisch op deze vinylversie.

Recordstackistics

  • Genre: Electro
  • Gereleased: 1997
  • Vinyl: 2xLP op zwart vinyl
  • Label: XL Recordings (XLLP 121)

Prodigy - Fat of the land band

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *