Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Sacramentum – Far away from the Sun

In de schaduw van een andere Zweedse grootheid genaamd; Dissection

In 2013 is het album: “Far away from the sun” van het Zweedse Sacramentum voor het eerst uitgebracht op vinyl door Century Media na de officiële release in 1996. Het album kan geschaard worden onder het genre “Melodic black metal”. Een genre waar bij velen als eerste eveneens een Zweedse naam te binnen zal schieten. Een jaar eerder, in 1995, kwam namelijk het tweede album “Storm of the light’s bane” uit van de band Dissection die de boeken in zou gaan als ware black metal klassieker. Dat dit album zo positief onthaald werd was alleen nog maar een grotere prestatie aangezien het debuutalbum “The Somberlain” ook al hoge ogen gooide voor een klassieker status.

Vandaar ook dat Sacramentum op wat minder aandacht kon rekenen bij de officiële release van “Far away from the Sun” dan hun voorgangers Dissection. Niet omdat het om een slecht album gaat, nee integendeel. Dit is melodic black metal waar je u tegen zegt. Vol met melodie, snelheid en krachtige riffs worden naar je toe gesmeten. Dit alles met voldoende sfeer om je in onder te dompelen. Het hele album lijkt alleen zoveel op de stijl die Dissection eerder wist neer te zetten. Zo worden de vocals agressief en overtuigend gebracht maar lijken ze zeer veel op die van Jon Nödveidt van Dissection. Ook de wisselingen qua tempo en de opbouw van tracks zouden zo op een album van Dissection te vinden kunnen zijn.

Logisch misschien dan ook dat Sacramentum oorspronkelijk in de schaduw moest staan van hun voorgangers. Maar nu blijkt langzamerhand dat dit geheel onterecht geweest is. Wat sacramentum met dit album neerzet is volledig gelijkwaardig aan de grootheden die Dissection heten en misschien wel beter. Wanneer je het album een kans geeft zul je ook merken dat Sacramentum weldegelijk een eigen identiteit heeft. Het gaat om een volledig op zichzelf staand album. Een album dat volledig overtuigd. Schitterende opbouw, rustmomenten afgewisseld met pure agressie en blast-beats. Het zit er allemaal in. De muzikaliteit spat ervanaf en je realiseert je dat Sacramentum dit album eigenlijk wat verkeerd getimed heeft in een “ongelukkige” tijd van uitersten, om de volledige erkenning te kunnen ontvangen die ze verdienden. Gelukkig is de waardering van dit album in de loop der jaren gegroeid en wordt: “Far away from the Sun” inmiddels ook geschaard onder de klassiekers in het black metal genre. Daarom ook dat besloten is om hem te re-releasen op LP in 2013. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *