Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Sigur Rós – Untitled

Sigur Ros Untitled

Spanningsopbouw bij albums vind ik altijd een erg belangrijk onderdeel. Ik merk dat de sterke en overtuigende albums in veel gevallen qua intensiteit langzaam opbouwen, waarna uiteindelijk gewerkt wordt naar een overtuigende climax. De langzame weg naar die uiteindelijke climax, geeft voor mij albums extra spanning en sfeer mee. Je wordt gestimuleerd om te blijven luisteren en ondergaat de muziektrip die de artiest je voorschotelt.  Mijn interesse qua muziekgenres werd dan ook al snel uitgebreid naar ook de hoek van de post-rock. Een genre waarbij de vocals vaak een ondergeschikte rol spelen in het geheel. Het gaat om die geleidelijke opbouw in de muziek maar ook de dromerige sfeer die daarbij gecreëerd word. Door sterke gitaarmelodieën zijn de betere post -rockbands in staat om je als luisteraar onder te dompelen in betoverende sferen. Het gevoel dat je bij deze albums krijgt is dan ook in veel gevallen doorslaggevend hoe je de albums ervaart en waardeert. Albums in het post-rockgenre kunnen je diep raken met weinig woorden. Andere bands die dit voor mij wisten te bereiken waren; God is an Astronaut en Mogwai. Beiden op hun eigen manier wisten zij me te overtuigen. Maar dan is er ook nog een andere band die op een hele unieke manier nog veel meer indruk op me maakte. En dan met name met het album: Untitled () van Sigur Rós.

Prijzig op vinylNotitie Sigur Rós Untitled

Wie alleen even snel de betoverende muziek van Sigur Rós op LP  wil scoren, komt vaak bedrogen uit. Alle albums van Sigur Rós werden namelijk  zeer gelimiteerd uitgebracht op ons geliefde vinyl. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van Sigur Rós-albums eigenlijk direct na uitkomen flink begonnen te stijgen. Zo worden er regelmatig eerste persingen van Ágætis byrjun verkocht voor rond de 150 euro. Hoewel sommige albums uiteindelijk gerepressed worden (bijvoorbeeld het album Takk oorspronkelijk uit 2005), moet je in veel gevallen er dan ook rekening mee houden dat je flink de buidel zal moeten trekken om aan dit moois te komen. Ik was dan ook zeer tevreden met mijn toevallige aankoop via Marktplaats van een exemplaar van Untitled () oorspronkelijk uit 2002. In mijn geval ging het echter om een repress uit 2009 op FatRecords (FATLP22X) met een schappelijk prijskaartje van €20,-

Speciaal; zowel de muziek als de artwork

Je moet dan in veel gevallen wat meer geld over hebben voor de LP-versies van Sigur Rós, maar dan krijg je ook wel wat. De hoes is erg minimaal maar extreem stijlvol vormgegeven. De frontcover bevat een uitsnede volgens het album-logo waardoor je door de hoes direct tegen de binnenhoezen aankijkt. Deze twee binnenhoezen bevatten beiden verschillende glimmende fotografische sfeerafbeeldingen. Zo is het mogelijk om op basis van de binnenhoes de uitstraling van de frontcover te wijzigen. De LP-hoes blinkt dan wel uit in z’n eenvoud, er zijn weinig albums die er zo mooi en sfeervol uitzien als ( )  van Sigur Rós.

Logo Sigur Ros Untitled

Sigur Rós – Untitled Tracklist

1. Untitled2. Untitled3. Untitled4. Untitled5. Untitled6. Untitled7. Untitled8. UntitledTotale lengte
– 6:38
– 7:33
– 6:33
– 6:56
– 9:57
– 8:48
– 13:00
– 11:44
 8 tracks – 1:11:10

Magische sfeer

Dat muziek emotie is, weet dit album direct duidelijk te maken. En die emotie openbaart zich in elke minuut van Untitled. Hoewel je weldegelijk bij elk nummer een vaste rustig opbouwende structuur bewandeld die tot een climax leidt, weet Sigur Rós toch echt een eigen stempel op de muziek te drukken. Daar speelt de extreem hoge zang van Jón Þór ‘Jónsi’ Birgisson een hele belangrijke rol in. Die onderscheidende vocals maken in het geval van Sigur Rós ook een duidelijker deel uit van de muziek. Eigenlijk wordt de stem van Jónsi door de band als extra instrument gebruikt die nog meer sfeer aanbrengt aan het geheel. Sigur Rós gaat hier zover in, dat Jónsi op dit album in een zelfverzonnen taal zingt. Een taal die enkel in dienst staat van de muziek en zo de muziek extra kracht bij kan zetten. Zelf noemt Sigur Rós deze taal “hopelandic” (of in het ijslands vonlenska) . Deze naam is uiteindelijk ontstaan op basis van het eerste album waarop Sigur Rós deze verzonnen taal gebruikte, namelijk debuutalbum “hope” (in het ijslands “Von”) uit 1997. Ook tracks 7 & 9 van het album Takk bevatten deze taal.

Hoe klinkt de LP-versie van ( )

Op Discogs klagen er verschillende mensen over deze persing. Zij geven aan na talloze schoonmaakbeurten nog niet het optimale geluid uit deze remastered DMM persing te kunnen krijgen. Ik was dan ook een beetje huiverig bij het opleggen van dit album. Er werd aangehaald dat deze persing wat “lifeless” zou klinken. Zelf heb ik dit gelukkig niet zo ervaren. Wat duidelijk en mooi naar voren komt, is het verschil qua volume als je geleidelijk naar een climax toewerkt. Een aspect wat erg belangrijk is voor een album als dit. Ook de vocals komen bij mijn exemplaar gewoon erg mooi over en ik heb geen moment het idee dat ik iets mis. Het blijft alleen moeilijk om een vergelijking te leggen met de originele persing en de repress die uiteindelijk in 2015 uitgekomen is. Over het algemeen is men het erover eens dat de 2015 repress het beste geluid zou hebben. Ik ben dan ook erg benieuwd of ik nog eens een vergelijking tussen deze twee persingen kan maken. Het album bevat twee binnenhoezen met speciaal artwork en twee gebruikelijke witte binnenhoezen waar je de twee LP’s van 180 gram in op kan bergen. Ook op de labels van het vinyl is het schitterende artwork structureel en stijlvol doorgevoerd. Hierdoor is het echt een aanwinst voor je platenverzameling. Het oog wil tenslotte ook wat.

 Frontcover Sigur Ros

Recordstackistics

  • Genre: Post Rock
  • Gereleased: 2002, Repress uit 2009
  • Vinyl: 2xLP op zwart 180 gram vinyl
  • Label: FatCat Records (FATLP22X)

Koop bij bol.com

Beluister Untitled 8 (Popplagið)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *