Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Sufjan Stevens – Illinois

Sufjan Stevens schrijft wonderlijke track over seriemoordenaar John Wayne Gacy jr.

Illinois; schitterende plaat van Sufjan Stevens

Sufjan Stevens heeft er op zijn geweldige plaat “Illinois” voor gekozen om een nummer te schrijven over de seriemoordenaar “John Wayne Gacy Jr”. Niet bekend met John Wayne Gacy?

Hierbij een korte introductie: John Wayne Gacy jr. (Chicago (Illinois), 17 maart 1942 – Joliet (Illinois), 10 mei 1994) was een Amerikaanse seriemoordenaar. Hij werd veroordeeld en later geëxecuteerd voor de verkrachting van en moord op 33 jongens en mannen, van wie hij er tussen 1972 en 1978 29 in zijn kruipruimte had begraven. Gacy was berucht onder de namen “Killer Clown” of “Pogo de Clown” omdat hij zich verkleedde als clown en zo kinderen vermaakte op feestjes.

Bekijk hier zijn volledige levensverhaal: John Wayne Gacy Jr. 

Niet echt een voor de hand liggende keuze om aan een seriemoordenaar een ode te brengen zou je denken. Sufjan kiest er echter voor om John Wayne Gacy Jr. eens niet zoals gebruikelijk als “beest” af te schilderen maar zich te verdiepen in de mens achter al deze gruweldaden. Hij lijkt de slachtoffers van zijn daden en de dader zelfs gelijk te stellen, met de vraag:

Twenty-seven people, even more 
They were boys with their cars, summer jobs 

Are you one of them? 

Het getuigt van lef en een eigen kijk op zaken. Voor mij straalt Sufjan Stevens dit het volledige album uit. Het gebruik van de lyrics geeft weer dat hij op andere manieren over problemen in de wereld nadenkt. En dat hij zijn denkwijze dan ook nog beschrijft in zijn muziek, kan ik als luisteraar alleen maar heel erg blij mee zijn. De muziek wordt namelijk met zoveel passie en muzikaliteit gebracht dat je langzaam maar zeker volledig weg droomt. Daarbij worden de diepe teksten ook nog eens verkondigd door middel van een breekbare stem die één en al een eigen identiteit en stijl uitstralen. Dat eigenzinnige van Sufjan Stevens weet hij perfect weer te geven in de laatste zinnen van de track:

And in my best behavior 
I am really just like him 
Look beneath the floorboards 
For the secrets I have hid

Gacy

Bekijk op bol.com

Bekijk hier het totaaloverzicht muziekalbums

Sufjan Stevens – John Wayne Gacy Jr. 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *