Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

The Melvins – Bullhead

Melvins - Bullhead - Recordplayer
Smells like teen spirit van Nirvana. Een single die inmiddels iedereen kent. Ook nu nog hoor je ‘m regelmatig op de radio voorbijkomen. De enorme populariteit van het album Never Mind uit 1992 van Nirvana heeft er voor gezorgd dat naast de doorgewinterde liefhebber van grunge rock ook je gemiddelde buurmeisje de muziek van Nirvana kent (en dan vooral die single; Smells like teen spirit). De markt springt dankbaar in op de populariteit van Nirvana.  Zo kun je zelfs bij de plaatselijke C&A of Primark terecht voor een nieuw hip Nirvana t-shirt. Een ontwikkeling waarbij Kurt Cobain zich hoogstwaarschijnlijk het liefst zou omdraaien in zijn graf. In 1992 zag hij deze populariteit als een doorn in het oog. Ook in notities die na zijn dood zijn gevonden, haalde hij deze frustratie aan. Cobain startte Nirvana namelijk vooral vanwege zijn extreme liefde voor een band die altijd underground gebleven is; the Melvins. 

Schril contrast van een rockicoon

Kurt Cobain’s fascinatie voor the Melvins was zo groot dat hij zoveel mogelijk deed om mee te kunnen touren met de band.  Hij was bereid om zich op alle mogelijke manieren in te zetten voor de band zodat hij er een beetje deel van uit kon maken. Tijdens interviews met King Buzzo, de zanger van the Melvins, wordt Kurt Cobain dan ook beschreven als: “een beetje een zielige jongen”. Een schril contrast met het beeld van het ware rockicoon waartoe Kurt Cobain uiteindelijk uit zal groeien. Zijn inspiratie door de kenmerkende sound van the Melvins zorgt er uiteindelijk indirect voor dat Nirvana gestart word. Bij het debuutalbum Bleach uit 1989 wordt ook gekozen voor diezelfde underground harde sound waar the Melvins dan al een tijdje voor gekozen hebben. Dit is ook precies een debuutalbum wat totaal niet aanslaat bij het grote publiek. Die populariteit zou pas volgen in 1992 met Never Mind. The Melvins hebben dan al een ware klassieker afgeleverd in 1991 met het album; Bullhead.

Melvins – Bullhead

Kurt Cobain heeft ook heel goed geluisterd naar deze klassieker in het grunge-genre. Zo hoor je duidelijk invloeden van “it’s shoved” van Bullhead terug op de track: “Milk it” op het album In Utero. Alleen brengt Nirvana de track twee jaar later uit in 1993. Die krachtige sound die Nirvana gebruikt, komt oorspronkelijk van the Melvins. Het gemiddelde buurmeisje kijkt bij de naam “Melvins” alleen toch wat verdwaasd uit haar ogen. Gelukkig maar. Op Bullhead weet Melvins een enorm zware sound neer te zetten. Een geluid die ze echt zich eigen hebben gemaakt. Geen band klinkt zoals the Melvins klinken. Geweldige slome riffs die je kamer binnen komen donderen. Naast een klassieker binnen de grunge rock is dit ook een beetje een klassieker binnen de sludge metal, doom metal en stoner rock. Hoe bedoel je invloedrijk?

Back_bullhead

Bullhead Tracklist

1. Boris2. Anaconda3. Ligature4. It's Shoved5. Zodiac6. If I Had an Exorcism7. Your Blessened8. CowTotale lengte
– 8:34
– 2:23
– 3:49
– 2:35
– 4:14
– 3:07
– 5:39
– 4:31
8 tracks – 34:52

De LP-versie van Bullhead

Omdat dit een klassieker is binnen zoveel genres heeft de originele persing van Bullhead ook een hoge waarde. Gelukkig zijn er bootlegs uitgekomen waardoor je voor een redelijke prijs een kwalitatieve versie van Bullhead op LP in huis kan halen.  Het geluid van deze persing is van zeer hoge kwaliteit. De lage tonen komen perfect je speakers uit en op vol volume trilt je huis op zijn grondvesten. Zoals het hoort bij een album van the Melvins. Daarnaast is het vrij duidelijk om de bootlegs te onderscheiden van de originele persingen. De bootleg-versie heeft een cleaner blauw label op de LP die aan beide zijden gelijk is. Terwijl bij de kanten van de originele persingen de labels afwijken. De tracklisting staat bij de originele persingen dan ook op één zijde in plaats van beide zijden bij de bootleg. De LP beschikt niet over een gatefold-hoes en is verder erg minimaal uitgegeven met enkel een saaie witte binnenhoes. Maar het gaat uiteindelijk allemaal om de muziek en die is fantastisch.

Bekijk op bol.com

Beluister Bullhead van the Melvins

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *