Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Top 10 albums van 2017

Met het einde van 2017 in zicht, is het weer tijd om volgens de traditie de balans op te maken en een top 10 LP’s van het afgelopen jaar te selecteren. Na veel twijfelen, selecteren en schrappen ben ik uiteindelijk gekomen op de volgende 10 vinyl albums die in 2017 het meest te vinden waren op de draaitafel. 

10. Fuath – I

Atmospheric black metalNeuropa Records

Een sfeervol atmosferisch black metal album zoals ik ze heel graag hoor: rauw, ijzig en bombastisch. Met I van Fuath begeef je je in gedachten in donkere Scandinavische bossen en word je meegesleept in een totaalervaring die je voor 40 minuten de wereld om je heen doet vergeten.

 

9. Manchester Orchestra – A Black Mile To The Surface

Post-Rock/Folk Rock – Loma Vista

Goed doordachte teksten, sterke zang, catchy en een mooi opbouwende folk-rocksound die hier en daar afgewisseld word met post-rock uitbarstingen. Bijzonder sterk album, deze van Manchester Orchestra.

8. Chelsea Wolfe – Hiss Spun

Sludge Metal – Sargent House

Dat Chelsea Wolfe graag kiest voor metal invloeden heeft ze al wel vaker laten zien. Ook dit keer weet ze haar fantastische stem weer perfect te blenden met de harde zware sludge metal die ze op Hiss Spun de luisteraar voorschotelt. Erg smaakvol album en zeker het beluisteren waard.

 

7. The War on Drugs – A Deeper Understanding

Indie Rock – Atlantic Records

Meer van die geweldige nummers die we kennen van het vorige album Lost in the Dream, alleen dan met een uitgebreidere instrumentatie. Als dat geluid al verschrikkelijk mooi is, heb ik verder geen problemen met meer van hetzelfde. Want eerlijk gezegd voelt A Deeper Understanding wel een beetje zo.

6. Amenra – Mass VI

Sludge Metal – Self-Released

Amenra zoals we Amenra kennen alleen dan toch een tikkeltje veelzijdiger. Diezelfde zware verpletterende riffs maar ook meer ruimte voor de akoestische pracht die deze band te bieden heeft. Het geluid behouden waar je zo’n enorme indruk mee gemaakt hebt, maar ook blijven overtuigen met vernieuwende elementen. Ik mag dat wel.

5. Violet Cold – Anomie

Atmospheric Black Metal – Tridroid Records

Violet Cold stelt op Anomie geen moment teleur. Het ene moment bevind je je in een opbouwend post-rock landschap, het volgende in een razende black metal orkaan. En tock blijft het allemaal zo natuurlijk klinken. Dit verrassende album blijft continue verfrissend en is gewoon bijzonder goed.

Afbeeldingsresultaat voor thrice woven

4. Wolves in the Throne Room – Thrice Woven

Atmospheric Black Metal – Artemisia Records

Met Thrice Woven keert Wolves in the Throne Room (WITTR) weer terug naar de black metal geluid na het ambient uitstapje die ze maakten met Celestite. In dat geluid creeeren zijn ze nog steeds bijzonder sterk. Qua grootsheid van de black metal sound leveren ze met dit album een hoogtepunt van hun discografie af. Dat zegt wat, als je bedenkt dat ze ook verantwoordelijk zijn voor een klassieker als Two Hunters.

3. Slowdive – Slowdive

Shoegaze – Dead Oceans Records

Na 22 jaar afwezigheid, terugkeren met een album die zich kan meten de absolute klassiekers in het shoegaze-genre? Dan kun je alleen maar een hele diepe buiging maken. Slowdive heeft het gedaan met dit album Slowdive. Direct bij het starten met de track slomo weet je waar je op kan rekenen; dromerige shoegaze die geen moment gaat vervelen.

2. Drab Majesty – The Demonstration

Darkwave, Post-Punk – Dais Records

Peek-A-Boo Magazine wist dit album perfect samen te vatten met de volgende woorden; “As you get to the track 39 by Design, the flickering early Simple Minds-like guitars and Chameleons vocals might have you thinking, “so this is where the Mighty Lemon Drops have been all these years – hanging out with Clan of Xymox and listening to Cocteau Twins in the Cure’s basement.” Daar sluit ik me helemaal bij aan. Luisteren!

1. Brand New – Science Fiction

Alternative Rock – Procrastinate! Records

Hoogstwaarschijnlijk het allerlaatste album van Brand New. Ze moeten gedacht hebben; “we better go out with a bang” en daarin stellen ze niet teleur. Melancholie en agressie verpakt in een verzameling van zeldzaam goede tracks. Een album met een diepgang zoals je maar zelden hoort.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *