Review: King CrimsonIn the Court of the Crimson King

Violet Cold – Anomie

Anomie van Violet Cold weet te overtuigen

Anomie; absolute aanrader

De eenmansformatie Violet Cold is al een tijdje bezig met black metal projecten uitbrengen. Sinds 2014 brengt Emin Guliyev uit Bakoe, Azerbeidzjan onder deze naam interessante singles, EP’s en albums uit. Verfrissende black metal die in het geval van Violet Cold vaak gecombineerd worden met verrassende oosterse invloeden. Het geeft de muziek van Guliyev zoveel meer extra karakter en sfeer wat de muziek alleen maar ten goede komt. Ik leerde Violet Cold kennen door het album “Magic Night” dat in 2016 uitkwam. Het album was geregeld in de eindejaarslijstjes te vinden als één van de betere black metal releases. De muziek was sfeervol, melodieus, melancholisch en extreem verslavend. Daarnaast bevatte het album schitterende pianostukken die het album echt een eigen smoelwerk gaven. Voordat ik het wist, stond het album bij mij dan ook op repeat en bleef dit zo tot het einde van 2016. Magic Night was alleen een album wat puur instrumentaal gebracht werd. Voor mijn gevoel kon het album best de toevoeging van vocalen gebruiken, maar ook instrumentaal ontbrak het de plaat geen moment aan kracht. Dit smaakte voor mij dan ook direct naar meer.

Violet Cold’s vertrouwde sound

En meer kreeg ik. Al heel snel ook. Want op 1 februari komt Emin Guliyev met Violet Cold’s nieuwe album, genaamd Anomie. Ook deze keer keert hij weer terug naar de oude vertrouwde black metal. De riffs die je naar je toe geworpen worden zijn weer van een ongekende schoonheid. Alleen deze keer kiest Violet Cold ervoor om nog meer invloeden te verwerken in de muziek. Naast deze nieuwe invloeden, wordt de muziek nog extra krachtig gebracht door er overtuigende en ijzige vocalen aan toe te voegen. Hierdoor vormt dit album meer een geheel dan zijn voorganger. Waardoor Anomie meer een totale beleving geworden is. Guliyev weet zijn geweldige black metal riffs te combineren met oosterse muziek, post-rock en hier en daar zelfs met synthpop. Ja, je leest het goed. En gek genoeg; het werkt. De combinaties zijn bijzonder verrassend en versterken elkaar enorm. Het zorgt ervoor dat het album continue verfrissend blijft en je bereid bent om het album opnieuw en opnieuw te beluisteren. Violet Cold stelt op Anomie geen moment teleur. Het ene moment bevind je je in een opbouwend post-rock landschap, het volgende in een razende black metal orkaan. En tock blijft het allemaal zo natuurlijk klinken. Dit is gewoon heel erg goed.

Beluister Anomie van Violet Cold

Black metal liefhebbers die graag een melancholische ondertoon in hun muziek terug willen horen hoeven dan ook niet verder te zoeken. Dit is gewoon een overtuigend album waar je absoluut geen genoeg van zult krijgen. Ik zal dit jaar dan ook nog regelmatig naar dit album terugkeren. Dat is zeker. En hopelijk heeft Violet Cold nog meer van dit moois voor ons in petto.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *